Made in Romania(I)

Cu totii am auzit de Piramida lui Keops, Gradinile Suspendate ale Semiramidei, Statuia lui Zeus, Templul lui Artemis, Colosul din Rodos, Farul din Alexandria si Mausoleul din Halicarnass, adica de cele sapte minuni ale lumii. Recent au fost desemnate si cele sapte minuni ale lumii moderne: Colosseumul,Machu Picchu, Marele Zid Chinezesc, Statuia lui Cristos din Brazilia, Orasul Petra din Iordania, Chichen Itza din Mexic si Templul Taj Mahal din India.

Vazand acestea, romanii inventivi si orgoliosi nu s-au lasat mai prejos  si au intocmit rapid un clasament al celor 7 minuni romanesti(pornind de la frecventa cu care le intalnim in viata de zi cu zi).

Licorile magice romanesti : palinca, tuica, horinca ocupa ultima pozitie din acest top.

La sat, se consuma zilnic, ca medicament, ca aperitiv. In cantitati mici, palinca, preparata cu miere de albine, poate fi folosita si ca leac pentru raceala. Pana si cei mici au paharelul lor de juniori, departe de varsta majoratului. La oras, se pastreaza pentru ocazii speciale. Ard gatlejul si se prepara prin fermentarea fructelor – prune, caise, piersici.

Secretul prepararii palincii de pruna: se culeg prunele prin august, se baga in cada, iar dupa trei, patru saptamani, fermenteaza si se duc la cazan. Acolo, se fierbe in primul cazan borhodul, din care rezulta asa-numita votca. Votca se introduce in al doilea cazan, din care reiese palinca propriu-zisa. Cel mai bine se pastreaza in damigeana de sticla, pentru ca nu scade. In butoi de dud insa, palinca, chiar daca mai scade, capata o culoare galbuie si un gust mai aromat.

Tuica, horinca, turtul, palinca si vinarsul ne reprezinta si peste hotare, cu sau fara patent la OSIM. Ungurii pretind ca palinka este inventia lor, bulgarii cred ca rakia este bautura bulgareasca, sarbii cred ca slibovita este sarbeasca, pana si grappa italieneasca seamana cu toate acestea.

La noi, taria din cazanul propriu este traditie pura si nu merge decat cu mancare la fel de traditionala: carnati, mici, placinta, covrigi, cas, branza, cascaval sau magiun.

Ardelenii spun ca palinca lor e mai tare decat a regatenilor. Regatenii nu spun nimic, lor le plac toate. De straini – ce sa mai comentam, pentru ei senzatia este unica si nu o vor intalni, probabil, niciodata.

O vezi la vanzare in sticlute dichisite, cu un tricolor micut la „guler”. Dar parca tot aia produsa la cazanul unchiului e mai buna: clara, galbuie, care face margelute cand o agiti. Cea de la care betia e crunta, trezirea aproape imposibila, mahmureala dureroasa. Sigur, consumata numai la ocazii speciale, cu masura, e un deliciu şi aluneca perfect cu bucatele potrivite. Bine le spun bătranii – „ce e mult nu e bun” – regula se aplica aici cu varf si indesat.

Unde gasesti palinca? Dacă nu esti blagoslovit cu rude la tara, ghinion. Daca nici nu scoti nasul de la oras mai frecvent, trebuie sa te multumesti cu gasirea unui furnizor „de incredere” prin pietele traditionale. Testele ulterioare demonstreaza daca ai gasit furnizorul potrivit sau ba. Exact ca slana, cu care se asorteaza intr-un deliciu al papilelor gustative.

Din capul locului trebuie sa marturisesc ca relatia mea cu alcoolul este sublima…dar lipseste cu desavarsire. :) 😦 Este suficient sa simt  mirosul de tuica si deja sunt la zeci de metri departare de recipientul ce-o gazduieste.😛 De gustat nici nu se pune problema…

Voua va place palinca/tuica? Obisnuiti sa consumati aceasta licoare „fermecata”?  Mai cunoasteti si alte bauturi traditionale romanesti(alcoolice si nu numai)? Pe care le preferati?

sursa aici



62 responses to “Made in Romania(I)

  1. Eu am auzit chiar si de Piramida lui Micherinos!🙂

    Palinca e pentru ocazii speciale la oras: in fiecare sâmbata si duminica e ocazie speciala, plus in cursul saptamânii, daca e meci sau vreo zi de nastere.

    Ar fi o chestie sa umplu cada cu prune…

    Offff….n-ar fi trebuit sa pui mâncarica aia acolo….acum salivez……

    Cum fac eu rost de palinca? Dintr-o sursa foarte sigura: am o colega care are un sot care are un coleg care cunoaste pe cineva care are o ruda care la rândul ei are o ruda la Oradea. Prin acest traseu impecabil ajunge palinca de la Oradea la mine🙂

    • O preferi doar pe cea ardeleneasca sau nu conteaza zona de provenienta? Ce alte bauturi(nu neaparat alcoolice) romanesti mai consumi in afara de palinca? Mie de exemplu imi place socata. Si mustul, dar nu cred ca e traditional romanesc.

  2. @ Nice, doar pe cea ardeleneasca, logic…ce se face pe la noi prin sud e mai degraba o bautura semi-energizanta…bei un litru si tot degeaba…

    Vinul demi-dulce imi mai place, berea (pe care mi-o fac eu🙂 ). Din cele non-alcoolice le prefer tot pe cele facute de mine, sucuri de lamâie, de patrunjel, laptele de soia…macerat de macese…. Am filtru pentru apa, nu-mi mai iau din comert decât ce mi-e imposibil (deocamdata) sa fac in casa: vin si palinca. Dar sper sa gasesc o solutie🙂

    • Suc de patrunjel?? Sa fim seriosi… Cum e la gust?😯
      Si mie imi place vinul demi-dulce, dar asta nu inseamna ca-l si consum.😀
      Dragos, stiu, tu esti cu apa plata cu lamaie facuta cu multa migala de propriile-ti manute! Foarte anevoios procesul, intr-adevar!:mrgreen:

      • @ Nice… e oribil. Dar cu lamâie si cu un pic de palinca e delicios🙂

        Iti place demi-dulcele si nu-l consumi? Atunci…ce-ti place? Sa te uiti la el?

        Nu e vorba de nicio migala. Iau lamâile, le spal, le tai, le pun in storcator…printr-o parte iese celuloza (pe care o pun la macerat), prin cealalta parte iese sucul….nu e nicio filozofie, nicio migala, doar munca necalificata.

  3. Nici eu nu prea le am cu alcoolul… dar am altele…
    Cu acestea sa ne mandrim… avem si noi ceva Made in Romania…😛

  4. fiecare cu piramida lui !!!
    aaa eu beau multa… multa apa !!!

  5. Dragos
    Ia uite ce zice Angel, el bea multa apa, dupa parerea ta, stiind ca ai un adevarat cult pentru palinca, care dintre cele doua este mai sanatoasa?:mrgreen:
    Vinul demi-dulce imi place, dar nu-l beau pentru ca organismul meu are o tendinta de respingere a tot ceea ce inseamna alcool. Asadar, desi gustul nu-mi displace, ca la vinul sec de exemplu, nu-l pot consuma.

  6. Cea mai buna tuica pe care am baut-o a fost de la cineva din Maramures pe care o avea de la un prieten ce prepara tuica, iar tuica respectiva nu se vinde, se da doar la prieteni, familie. De vanzare intotdeauna e ceva mai slab calitativ. Ideea e ca avea ceva grade, dar nu te ardea pe gat, de fapt cica asa se recunoaste tuica de calitate. Si, Nice, eu sunt intr-o foame continua de ceva timp, chiar trebuia sa pui platoul ala????

  7. @ happygirls🙂 cum de esti in foame continua? Din cauza crizei sau tii vreun regim?

    Tuica?!?!? Pai, daca bautura de la voi e „tuica”, atunci palinca ce mai e??

    @ Nice, e foarte buna apa. Mai ales dupa palinca.

    Asa. Si ce alte tendinte mai are organismul tau?🙂

  8. Dragos FRD, nu fac diferenta intre cele doua, pentru imi plac amandoua daca sunt bune. Si imi mai place, dupa pizza sau paste, sa beau bere, sunt in cautare de una cu cat mai putine grade si nu chiar atat de amara. Apoi, pana nu demult, imi placea vinul rosu mai mult decat cel alb, dar acum pot spune ca vinul preferat e cel alb demidulce. Cred ca Nice, care nu bea, si-a schimbat parerea despre mine!!!!
    Iar cu foamea, nici eu nu stiu, nu tin nici un regim, chiar vreau sa ma ingras vreo 2 kg, poate ca sunt la mama acasa si sunt rasfatata?

  9. @ happygirls…manânci pizza / paste, bei bere si vrei sa te ingrasi…cred ca esti pe drumul cel bun in cazul asta🙂 .

    Apropo…nu e ciudat ca ti-e foame incontinuu? Câte explicatii pot exista?🙂

    Deci bei tuica, palinca, bere, vin demidulce….hmmmm…devii din ce in ce mai interesanta…🙂

    • Constatarea zilei: exista doua tipuri de femei: interesante(cele care consuma bauturi alcoolice) si neinteresante(evident, cele care nu consuma alcool).
      Concluzia zilei: trebuie sa ma apuc de bautura…👿😦

      • Nice, macar putin ca nu strica, si mai ales ceva de calitate. Nu ca nu ai fi interesanta….

      • Am auzit si eu ca ar fi indicat sa bei putin vin rosu, toata lumea insista pe langa mine sa gust macar, dar problema e ca nu-mi place. Iar organismul meu nu tolereaza nici macar mustul… Dar, cand am fost in Spania, am descoperit ca sangria nu e chiar atat de rea, chiar am baut un strop si nu mi s-a facut rau. :)))

    • Dragos FRD, daca ne gandim amandoi la acelasi lucru, ar fi bine sa fie asta motivul.
      Iar de baut, recunosc ca beau, dar totul cu masura, nu ca vreau sa dea bine, ci doar sa ma simt bine cand beau ceva, nu sa-mi fie rau, sa ma trezesc cu dureri de cap a doua zi si sa nu fiu in stare de nimic. Asa ca sunt un om cumpatat.

  10. Daca imi ingaduiti si mie o mica interventie,va marturisesc ca am cumparat de la un targ slow-food o palinca exceptionala de Salaj si un vin rosu,sec(cupaj de feteasca neagra,cabernet sauvignon si merlot),grozav.
    Comparabil cu vinurile frantuzesti dar 100%romanesc.

  11. Sigur,daca intereseaza pe cineva,targul de la care am achizitionat minunile respective,se organizeaza lunar in Brasov,in Piata Sfatului.

  12. @ Nice, când te-am catalogat eu pe tine ca „neinteresanta”?🙂

    @ happygirls🙂🙂 stiu si eu daca ne gândim la acelasi lucru?

    Desigur, nimeni nu trebuie sa exagereze…decât uneori, foarte rar, pentru comparatie. Nice stie, am mai discutat, la un moment dat am baut mai multa palinca decât trebuia si mi-am „revenit” dupa ce am baut bere. Dar am si dormit dupa aia 12 ore…m-am trezit cristal. Nu tu durere de cap, nu tu probleme cu stomacul…a fost misto.

    @ Andreea, multumim pentru idee!🙂

    • Dragos, nu a fost nevoie, am citit eu printre randuri. :))

      Dragos & Happygirls: interesant dialog😀 , mi-e greu sa-mi imaginez la ce ganditi voi…dar tare as vrea sa aflu.🙂

  13. Dragos
    Ca tot vorbeam de minuni antice sau mai recente, intre Piramidele de la Gizeh si Chichen Itza, ce ai alege sa vizitezi daca cineva ti-ar oferi posibilitatea de a ajunge acolo gratis(un joc al imaginatiei)?

  14. @Nice,daca nu bei,asta nu inseamna ca nu esti interesanta.(din contra,esti pe cale de disparitie).Si pe mine ma da vinul peste cap,si berea,si cam tot ce are alcool….singura bautura acoolica care imi place si pe care o pot bea,este wisky,dar beau foarte rar:))…am baut 2 pahare in toata viata mea:))…

  15. nu iti dai seama?:))….la betie iti cam pierzi judecata daca nu ai antrenament,si esti dispus sa faci multe lucruri:P…le plac femeile care consuma acool pt ca bot bea cu ele….nu mai au nevoie de baieti:))

  16. Palinca, tuica, horinca sunt 3 minuni diferite? Sau le-au bagat la aceeasi categorie?🙂

  17. Mai e socata… sau aia e suc mai mult?

    Eu nu le am ca nu consum alcool.

  18. Horinca. Ghi mere. Ghi la Maramu’.

  19. vai… de ce oare… prefer prunele, prune sa fie… si palinca nu???
    mai era/este o bautura… cred pe cale de disparitie… din cate imi amintesc, se numeste… apa…

  20. E atat de tarziu ( dimineata ) ca mi se pare indecent sa lansez pareri despre bautura , dar , fie !
    Buna dimineata , sint alcoolic !
    Cum devii alcoolic ? Invatand sa bei ! Unde inveti prima data sa bei ? In gura !
    Lasand gluma la o parte , cine ma crede ca sint alcoolic si nu am mai baut de…nu stiu , 30 000 de ore , trei ani si ceva…nu stiu , patru !
    Nimeni !
    Daca ma intrebati pe mine , va spun cu ochii inchisi : cea mai buna bautura pe care poti s-o bei in viata este Whisky ! Apoi Votka , then Tequilla (sau cu un l )
    Toti betivii ma vor contrazice , treaba lor !
    In anul II de liceu , cand incepeam felul intai , ciorba , incepeam si bidonul de trei litri de vin . Ultima inghititura din ciorba coincidea cu ultimul gat de vin . Dupa ce terminam de mancat acest pranz frugal plecam la scoala !
    Cel mai mult imi placea , la vreo sindrofie unde se scoteau tot felul de bauturi alese , sa vad cum se punea gheata in paharele de cristal cu Whisky ! ! Si acum , la cele mai fitzoase carciumi ti se aduce votka cu gheata in pahar . Oribil !
    Mai vb. despre pileala ? ! ?
    Un bun prieten , stiind ca-mi place uischiul , in ajun de anul nou mi-a cadorisit o butelca cu maner , de doi litri , din sticla plina cu uischi , evident ! Stiti cum astepti femeia sa se imbrace cand pleci undeva , cateva ore ! (mie imi place cochetaria asta feminina cand ea intra in panica ca nu-si gaseste fardul in timp ce nu are sutienul pe ea…! ! I just love it ! ) Pana s-a dat gata femeia cu imbracatul inafara machiatului , terminasem doi litri de uischi : Red label Johnny….Eram manga cu cravata ! A fost cel mai haios revelion ! ( pentru cine ? :-)( )
    E printre cele mai naspa subiecte de vorbit ! !

    Cica , intrebare din public : Ba , baiatule , cu ce te ocupi tu?
    Cu pictura !
    Aaah , explicabil .
    Pai , toti astia au murit in mizerie !

  21. Avantajul meu este ca sint in somaj tehnic si am timp sa beau!

  22. Nice , eu sint nou in bloc ! Ascult Buckethead , sint un om la locul meu , de ce cand vreau sa-i raspund lui Dragos ma trimite clickul soricelului pe blogul tau ? Preiei articolele lui , esti dragos cu fata femi…pardon! umana ? Esti dragos cu fata Nice…
    Inteleg , blogul nu mai e ce-a fost , Shopenhauer nu ezixta , dar …Nice ? E cine cred eu , ambiguitatea despre care vb. eu la inceput nu se opreste nicaieri ?
    I just don’t get it !

    Dragos are si el un bloc unde este de gasit ?
    Intreb si eu .

    • Nu, nu te trimite pe blogul meu, ci pe blogul nostru! Blogul asta este al amandurora.

      • Eh , acum m-am trezit ! Putem sa stam si noi de vorba !

        …………
        Ma iau dupa tata la deal printre tarsuri…..
        …………
        Ciuturile scot din fantana namol…etc.
        ….
        Ma uit in ochii ei , tu , caprioara mea….etc
        …………
        Avem carne !
        Mananc si plang …beau !

  23. @ Nice, evident ca as alege Chichen Itza. Gizeh e la doi pasi, piramidele de acolo sunt ultramediatizate si ultraumblate. Le-au vazut prea multe perechi de ochi.

    Pentru Gizeh as putea face singur un efort financiar. Asa ca gratis as merge cu mare placere la Chichen Itza!

  24. @ Nice, alcoolul dizolva barierele, calmeaza spiritul (depinde si de cantitate, logic) si deschide … posibilitatile, d-aia barbatii prefera femei care beau!

    Diferenta intre palinca, tuica si horinca? Horinca e un fel de verisoara cu palinca, din Maramures.

    „Tuica”, teoretic, e mai slaba.

    @ crisuadi🙂🙂🙂 n-am blog, e prea complicat, eu stau in gazda la Nice. Din când in când mai scriu si eu câte un articol. Avem de gând sa ne impartim sarcinile, ea va fi responsabila cu vizitele de curtoazie, iar eu cu cele de placere🙂

    Nice si cu mine suntem prieteni.

    • Dragos, barierele pot fi dizolvate si altfel, nu neaparat prin consumul de alcool cot la cot cu fata. De exemplu, prin descoperirea punctelor pe care le aveti in comun, a faptului ca impartasiti aceleasi conceptii de viata, idealuri, ca vedeti viata cu aceeasi ochi, ca aveti aceleasi gusturi in arta, muzica, sport etc. De ce trebuie sa cada barierele in mod artificial? Eu nu mi-as dori ca un barbat sa fie mai relaxat in preajma mea doar pentru simplul motiv ca a consumat o cantitate apreciabila de alcool! Dimpotriva!

    • E OK , faceti treaba buna !
      Cred ca barbatii care au probleme cu capu’ prefera femeile care beau . In sensul ca nu sunt siguri pe ei , probabil ca uneori se cred sfantul duh sau care cred ca fiecare cocos are sub aripa o spanie…

  25. @ Nice, intotdeauna exista si un „altfel”….si, la urma urmei, „consumul de alcool cot la cot cu fata” e un punct comun, nu?🙂

    Evident, nu vorbim de extreme, de „cantitati apreciabile” (asta duce mai degraba spre o relaxare flasca), ci doar de cantitati in limita bunului-simt. Care este.

    • Aha, era vorba de un paharel, doua, nu mai mult. Hm, daca ma gandesc mai bine, mie imi este suficient un sfert de pahar pentru a fi complet relaxata.😦

  26. Gustos si ametitor subiect:) Chiar tare [entru cei care nu sunt obisnuiti:D

  27. Mai prunci, bata-va sa va bata…
    Ma!!! Voi daca meretz in MM, si vreti ceva de calitate, nu cereti „palinca”, asta ii termen unguresc, cand le-ai zis palinca la moroseni deja ti-o si facut arborele genealogic, stie ca nu esti din zona ase ca te ametesc cu treburi de alea ieftine de 40-45 de grade(oricum te stiu ca nu esti din zona, te cunosc dupa accent, din prima). Daca le zici tuica, tot o fasole ii, tuica poti sa ii zici si la Bucuresti, si poate fi tot o treba de aia de 40-45 de grade sau poate mai slaba daca e imbunatatita cu apa sau cu „substanta chimica”(nu va spun ce e).
    Mai omeni buni, voi daca vreti sa mereti sa beti ceva de calitate mergeti in Turt, Satu Mare si cereti HORINCĂ. Nu pălincă, nu palincă, nu ţuică. HO-RIN-CĂ. da?
    Daca nu esti bun la treburi de astea, io iti recomand sa nu te iei sa bei ca unu nesatul, ca aia te termina… in doi timpi si trei miscari. Daca cunosti marfa bine, sti cum trebuie sa miroase si ce culoare trebe sa aibe. Asa ca, fi atent ce cumperi… Daca esti din sud, si nu esti invatat cu ceva tare, tare-tare… un paharel, maxim 3 te-o terminat… si morosanu bea mult… nu stiu daca sunt bautori mai rezistenti ca morosenii, peste tot pe unde-am fost, baza tot in ei o fost… o fo cei mai tari pa piatz, si-o facut pe oameni beti…
    Sa hitz digani mai prunci! S-auzim de bine!😉

  28. Dragos, pruncu mneu… mah horinca nu-i nici pa departe „verisoara cu palinca din Maramures.” Mai pruncule, „horinca” ii chiar din Maramures…
    Mah Vlad mah, ca bine zaci mah… Horinca ghe prune mah, ghe prune, di la Maramu’ di la mama de-acasa… hahaha…
    Mai coptii sa hitz sanatosi! Sa betz bucurosi, si sa muriti cu zambetu pa buze mah, sa sti ca ti-ai trait viata!
    Si ca sa va mai cresc apetitu de baut, cu toate ca suntem in post, va dedic din toata inima piesa asta impreuna cu tate piesele fratilor Petreus, care va aduc pofta de baut, no ia de-aci:


    Mni-i dor de Maramu’!!!!🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s