Germenii – un alt sfat in alta traista.

Titlu: Germenii, mâncarea miraculoasa

Editura: Benefica, 2009

Autor: Steve Meyerowitz

Motto: „Importanta nu e mâncarea din viata ta, ci viata din mâncarea ta”

Era o nuvela a lui Baiesu cam asa: intr-un sat exista un batrân intelept, la care satenii se duceau sa-i ceara sfatul ori de câte ori aveau o problema. La un moment dat vine la el un satean caruia incepusera sa-i moara gainile. Inteleptul ii tot da sfaturi, dar gainile mor in continuare, pâna când nu mai ramâne niciuna. Catranit, sateanul se duce la intelept si ii spune: „Mi-au murit toate gainile. Acum, ce sfat imi dai?”. La care inteleptul ii raspunde: „Dragul meu, eu sfaturi as mai avea, dar nu mai ai tu gaini”.

Cam asa si cu germenii. De 20 de ani se scriu articole intr-o multime de reviste, de când cu utilizarea intensiva a internetului apar si pe aici sute de mii de postari si mereu avem de-a face cu tot felul de descrieri (in general copiate intr-un sir care tinde catre infinit) ale calitatilor extraordinare ale diferitelor alimente. Cu retete si sfaturi. Cu diete minune. Desi, daca ma uit eu bine la cum a evoluat natiunea româna in acesti 20 de ani, la cât de burtoasa, cefoasa si strâmba a devenit (la modul general, bineinteles ca exista si exceptii), la invadarea naturii (si nu numai) cu sute de mii de gratare in fiecare week-end din aprilie si pâna-n octombrie, la meniurile majoritatii restaurantelor, as zice ca utilitatea lor tinde in mod apasat catre zero.

Ei bine…acum vin si eu cu o idee. Germenii. Acest articol nu este o „recenzie”. Cartea „Germenii, mâncarea miraculoasa” am pus-o acolo doar ca sa vedeti ca nu e o inventie a mea, ca e o treaba suficient de serioasa (exista si o Asociatie Internationala a Crescatorilor de Germeni). Sincer sa fiu, nici nu o recomand decât celor cu foarte multa rabdare si interesati cumva de domeniu, sau celor care au ceva cunostinte despre nutritie. Altfel e imposibil sa mai iesi viu din jungla de enzime, lanul de vitamine, din razboiul cu statisticile si cu experientele pe sobolani pe care-l organizeaza autorul. Te apuca disperarea si nu mai stii incotro s-o apuci. Asta si dintr-un motiv intemeiat. Germenii nu sunt foarte bine studiati si nu se pot trage concluzii clare, stiintifice, asupra efectelor lor. Pentru ca, pur si simplu, nu poti organiza un experiment pe esantioane de oameni care sa dureze timp de 30 de ani in legatura cu niste produse care, in cel mai rau caz, n-au niciun efect. Si totusi…Sunt germenii sursa de vitamine? Si inca cum! Au efecte anti-cancerigene? Valeleu, o gramada! Ajuta la detoxifierea organismului? Bineinteles. Intaresc sistemul imunitar? Certamente. Si asa mai departe. Aici trebuie sa deschid o paranteza si sa spun ca am intrebat câtiva medici, sau medici in devenire, de parerea lor in legatura cu efectele „miraculoase” ale germenilor. Am fost privit cu un zâmbet superior si cu un sfat suierat printre dinti din care am inteles ca, daca vreau sa-mi pierd timpul, n-am decât. Inchid paranteza.

http://www.librariaonline.ro/product_info.php?products_id=10014839&view=&osCsid=3h9c7mhjtec3jv7pnnbmvs0pk0

Eu am fost obsedat de subiect de foarte multa vreme, inca de pe când auzisem de retetele cu grâu incoltit ale lui Valeriu Popa. Domnul Popa avea insa un stil de lucru de-a dreptul imposibil din punctul meu de vedere. Trebuia sa incepi cura de detoxifiere cu 3 saptamâni in care sa nu manânci nimic si sa bei doar apa distilata. Asa ca am „sarit peste”, dar mi-a ramas in cap ideea cu grâul, cu efectele lui miraculoase si cu incoltitul. O perioada m-am concentrat numai pe grâu, pâna când m-am intrebat daca numai grâul poate incolti. Bineinteles ca nu. Am incercat si cu secara, cu ovaz si cu alte cereale. Nu erau la fel de bune precum grâul, care capata un gust usor dulceag atunci când incolteste. Ma rog, timp de mai multi ani am mai consumat, pe sarite, grâu incoltit, pâna când am dat de cartea de mai sus. Cum ideea ma interesa, am cumparat-o, am citit-o, dar n-am urmat intru totul sfaturile din ea, printre altele si pentru ca acolo se vorbeste si de tehnici ciudate de germinare. Eu mi-am cumparat un germinator. E mai simplu, mai igienic si chiar da bine in casa.

Asa am aflat insa diferenta intre „a germina” si „a incolti”, am aflat cât trebuie lasati lastarii sa creasca, cum trebuie ingrijiti, care e perioada optima de consum si ca se pot germina si legume, nu doar cereale. Din ce am experimentat eu, germenii de floarea soarelui sunt cei mai gustosi. Urmeaza germenii de ridiche, de linte, de mazare, de fasole, de usturoi…totusi, e evident ca gusturile nu se discuta si fiecarei persoane ii poate placea altceva. Inclusiv germenii de trifoi sau lucerna, imbibati de vitamine, dar cu un gust fad. Asa ca e bine sa fie mâncati impreuna cu legume obisnuite, ceapa, rosii…

Teoretic semintele de germinat vin din culturi sigure (atâta cât mai poate fi ceva sigur in ziua de azi). Ii uzi tu cu apa ta (eu folosesc apa trecuta printr-un filtru Zepter, dar in principiu e bun orice filtru). Ii cresti tu. Ai un oarecare control, prin urmare.

Ar ramâne o problema, mineralele (intrucât germenii despre care vorbesc nu cresc in pamânt), dar se poate rezolva si asta. Exista fertilizatoare speciale pentru germeni, naturale, sau se poate pune argila in apa cu care se uda germenii.

Germenii pot fi consumati pe toata durata anului, dar cel mai bine ar fi in perioada octombrie – mai.

Bineinteles ca nici subiectul asta nu trebuie fetisizat. Nimeni nu trebuie sa renunte la restul alimentelor si sa manânce doar germeni. Dar eu cred ca sunt utili, din efectele pe care le-am observat asupra mea. Pentru ca fibra germenilor e mai usor digerabila. Pentru ca au un continut de vitamine mai mare decât leguma adulta. Pentru ca mai variezi meniurile. Pentru ca au efect energizant.

Ca sa nu mai zic de altele….

44 responses to “Germenii – un alt sfat in alta traista.

  1. prima data am citit „gemenii” , ma speriasem : ))

  2. Dragos, in primul rand unde se gasesc de cumparat germenii mirculosi, daca imi garanteaza o piele de bebelus, tineretea vesnica, energie si vitalitate iesita din comun, daca ma scapa de depresie si de stres, daca pot sa ii mananc(in senul ca au gust bun), daca tu produci acasa doar pentru familia ta sau te-ai gandit sa-ti deschizi o mica afacere, atunci eu sunt primul tau client. 🙂 🙂 😛
    PS
    Am inteles ca sunt buni si impotriva caderii parului. E adevarat?

  3. @ Sivia 🙂 , dar dupa ce ti-a trecut sperietura ai reusit sa continui? 🙂

    @ Nice, uite aici: http://www.quark.bizoo.ro/ . Ionut, tipul care are afacerea, e foarte simpatic si dragut. Are si o istorie interesanta despre cum s-a apucat el de asa ceva. Si e la o palma distanta de tine. Dar nu vinde germeni, ci seminte pentru germinat si germinatoare. Semintele pot fi stocate mai multa vreme, germenii trebuie sa fie insa mereu proaspeti.

    Piele de bebelus nu poti avea decât daca esti bebelus. Pentru indeplinirea acestui deziderat te sfatuiesc sa-ti achizitionezi o masina a timpului care s-o ia in sens invers. Pentru depresie si stres ar fi bine sa contactezi un psiholog, zic eu…. Vitalitate si energie iti dau in mod cert, ti-o spun din proprie experienta. Cu gustul…e de discutat, depinde de fiecare in parte, dupa cum am spus.

    Da…m-am gândit si la o mica afacere. Dar Ioana m-a avertizat ca, in tara unde rege e gratarul si regina e berea, o sa fie cam dificil sa vindem germeni. Dar eu tot visez la un restaurant unde sa am meniuri pe baza de germeni.

    PS: Asta nu pot sa garantez. Dar de unde ti-a venit ideea, te-ai apucat de chelit?

    • @Dragos
      Da Dragos ,am reusit!

    • 1. Nu ma intereseaza barbatii draguti si simpatici. 👿 Ma intereseaza germenii. 🙂 De ce ma trimiti la el daca comercializeaza cu totul altceva, adica seminte pentru germinat si germinatoare. Ce sa fac cu ele? 😯
      2. Am citit undeva ca germenii sunt buni pentru piele. Adica ce fac mai precis? O fac mai fina, mai stralucitoare, mai tanara? N-ar strica totusi o masina a timpului… Macar vro 3 ani sa dau inapoi si sa nu mai repet anumite greseli. :))
      3. La psiholog nu ma duc ca ma duc degeaba. Am stat de vorba(amical, la job) cu cativa si mi-au parut total pe dinafara. As avea eu cateva intrebari, dar am inteles ca raspunsurile trebuie sa si le gaseasca pacientii singuri. Iar eu nu sunt inca de psiholog… Mai glumeam si tu cu tine… 😛
      4. Daca iti deschizi un restaurant, ma angajezi si pe mine, ca actualul job nu ma mai satisface. 😦 😦 Nu stiu sa fac nimic, te avertizez. :)) 😛

  4. Scuze de eroare…nu e nicio ironie, pe cuvânt…am vrut, bineinteles, sa scriu „Silvia”, nu „Sivia”.

  5. Fata unei foste colege avea leucemie si o auzeam vorbind despre germeni. Sincer … nu am incercat nici macar sa gust.

  6. Woaw asta chiar nu o stiam ;)),pare destul de sanatos dar necesita si multa munca si batae de cap…dar daca vrei intradevar ceva sanatos cred ca merita…totusi nu e pentru mine ;))

  7. singurii germeni de care am auzit sunt semintele de grau pe care le pune mama la incoltit cand ii doare pe pisucii mei capul. cand creşte grâul, pisucii pasc si intr-adevar nu mai au dureri de cap:))

    interesant. nu am stiut.

    • Tu chiar vorbesti serios cu durerile de cap la pisici ? Pisicile mananca iarba (verdeturi) pentru a putea vomita , eliminand astfel gheomotoacele de par din stomac .
      De unde au pisicile par in stomac ?

  8. Scuze ca nu ma aflu in treaba articolului, dar te-as sfatui sa folosesti optiunea „read more” astfel pe pagina principala sa apara mai ok. 🙂

    • Serginho, dar o folosesc de ceva vreme!! La toate articolele, inclusiv la asta. Te-ai uitat cu atentie? Articolul e mai lung…
      PS. L-am scurtat de tot. Sper sa fie pe placul tau noul aspect al blogului. 🙂

  9. Nu am incercat niciodata germeni, dar prefer legumele „tinere” – inainte sa ajunga la maturitate (preferatii mei sunt morcovii)

    • Nici eu nu i-am incercat, dar cred ca nu am nimic de pierdut daca o s-o fac, mai ales ca am citit undeva 😛 ca au proprietati miraculoase. Dintre legume imi plac vinetele, salata si rosiile. 🙂

  10. Pingback: Germenii – un alt sfat in alta traista. - Ziarul toateBlogurile.ro

  11. … important este cu ce nutresti viata…

  12. Dragii mei prieteni,bine v-am regasit!
    Foarte frumoasa noua fata a blogului(nu ca cea veche era mai prejos)!
    Dragos,am mancat doar germeni de grau,sunt de acord cu tine ca sunt extrem de pretiosi pentru sanatate(germanii in general,desigur).Vazand imaginile cred ca voi deveni fan al germinarii cat de curand.

    • Tema veche o aveam din septembrie 2009, era cazul s-o schimb. In plus am ales un fundal mai varatec… Sper sa te simti bine aici si sa nu ne mai parasesti. 🙂 😛 Ups, parca acelasi lucru si-l doreste si Dragos. 🙂

  13. germenii,nu germanii:))

  14. @ Nice,

    1. Ca sa produci germeni iti trebuie seminte si germinator. In felul asta ai mereu mâncare „vie” si proaspata in casa, germenii nu rezista mai mult de o saptamâna dupa germinare. Am auzit ca ar exista germeni in micul nostru comert socialist. Personal nu recomand solutia asta.

    2. Imi scapa legatura intre germeni si piele…e posibil ca anumite beneficii ale dietei sa aiba legatura cu pielea, dar eu nu m-am concentrat pe asta. E adevarat ca am auzit ca exista in comert niste sampoane pa baza de grâu incoltit si ca ar ajuta la catifelarea pielii, dar n-am incercat.

    3. Poti incerca un psihiatru 🙂 🙂

    4. It’s a deal 🙂

    @ Nora, mda, cam asta ar fi problema, dar n-ai ce face, asta e natura umana. Nu cauti diete sanatoase decât atunci când esti in belea. Cam in felul asta am descoperit si eu germenii…

    @ ZuZu, imi pare bine ca te-am surprins 🙂

    @ Kate, multumesc de postare si imi pare bine ca ai aflat ceva nou 🙂 . Câti … pisuci ai?

    @ Tudor, e in regula si cu morcovi tineri 🙂

    • Inca doua zile din astea la job si direct la psihiatru ajung. 😦 Pana la urma m-ai trimis la locul potrivit. :)))

      Dragos, cum sa fac eu germeni acasa daca au ma chinui 2 ore cu un amarat de orez?

  15. @ fancy, touche!

    @ Andreea, nici n-ai idee cât ma bucur sa te „revad”!

    Imi pare bine ca ti-am putut fi de folos 🙂

    :-)))))))) Tare faza cu „germanii” :-))))))) . De unde te-ai intors, din … Germania?

  16. Dragos,ma onoreaza primirea facuta si ma bucura foarte mult.
    De intors…cred ca mai degraba din Luna, la cat de distrata sunt!:))
    Va imbratisez cu drag!

  17. nu fratele meu, nu si nu, fie ei germani, germeni sau sasi, nu vreau sa risc :))

  18. @ Andreea, aducem noi luna la tine, dar sa nu ne mai parasesti, da? 🙂

    @ onyewu, am inteles, tu esti român verde 🙂

  19. Pingback: Tatoo « Ada Pavel's Blog

  20. Am mai scris pe blogul asta la comentarii despre graul incoltit ca este alimentul total si ca soldatilor romani cand plecau in campanii li se dadea cate un pumn de grau sa-l rontaie pe drum…

  21. @ crisuadi, corect, asa e, asta e unul din motivele rezistenetei fizice pe care a avut-o armata romana. Curios cum de nu s-a prea invatat mai nimic din chestia asta….

  22. Pingback: Maxima zilei (XI) Natural vs Artificial | Wish of Love. Summer Love

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s