Majoritatea nutritionistilor sustine ca e bine sa mananci cat mai mult dimineata si cat mai variat. In acest moment al zilei, organismul se incarca cu vitamine, minerale, proteine si fibre si isi asigura energia pentru intreaga zi. Poti consuma astfel lactate cu cereale, oua, fructe, legume, dulceata etc. Odata ce ai mancat bine dimineata, pofta de a lua gustari peste zi va scadea considerabil.
Specialistii care sustin ca micul dejun ingrasa isi sprijina teoria pe faptul ca persoanele cu un metabolism lent au o activitate extrem de scazuta dimineata, iar un mic dejun copios poate ingrasa. Nici ei nu recomanda sa se sara peste aceasta masa, ci doar sa se consume fructe si legume la micul dejun.
Se mai spune ca daca manaci dimineata:
-vei reusi sa-ti controlezi mai usor greutatea. Micul dejun activeaza metabolismul. Caloriile din alimentele consumate in cursul diminetii sunt arse mai usor, prin activitatile din timpul zilei
-vei reduce considerabil riscul aparitiei unor boli precum ulcerul, gastrita, tulburarile neuro-vegetative, diabetul, bolile cardiovasculare
Studiile au aratat ca lipsa mesei de dimineata poate avea numeroase efecte negative, atat asupra copiilor, cat si a adultilor. Printre acestea se numara slabirea memoriei, reducerea creativitatii, stari foarte dese de iritabilitate si anxietate, stres determinat de senzatia de foame si dificultati in logica. Totodata, renuntarea la masa de dimineata predispune la oboseala matinala din cauza deficitului energetic. In situatia unui aport energetic necorespunzător, apar dificultati concentrare, ameteli, tulburari de echilibru, tulburari de vedere, spasme musculare, sau lesin.
Eu ma numar printre femeile care nu servesc mult laudatul mic dejun. Daca totusi consum o serie de alimente specifice mesei de dimineata, precum sunca, oua, branza si paine prajita, in maxim o ora mi se face un somn teribil, ma simt atat de obosita incat nu mai sunt in stare sa fac nimic. Si cine-si permite sa mearga din nou in pat la putin timp dupa ce abia s-a trezit? Daca insa aleg sa consum un fruct sau un bol cu cereale, deci ceva frugal si pasamite sanatos, dupa putin timp se instaleaza o senzatie de foame de care nu pot scapa sub nicio forma pe tot parcursul zilei. Chiar nu inteleg ce fel de persoane au participat la studiile care indica ca daca mananci mult dimineata ai energie, iar daca nu mananci devii iritabil si anxios. La mine e exact invers! Cu o cescuta de cafea am rezolvat problema dimineata. Si sunt foarte vioaie si gata de a-mi incepe noua zi de munca. Imi pastrez perfect echilibrul, gandesc logic, iar concentrarea e la cote maxime pe toata durata zilei. In fine, cred ca totul depinde de organismul fiecaruia, de conceptii, mentalitati, obisnuita.
Voi ce mic dejun preferati? Unul format din fructe
mic dejun frantuzesc
englezesc
indian
japonez
romanesc
cubanez
italian
spaniol
american
mexican
un simplu sandwich
cereale
un mar
fresh de portocale
or just coffee 🙂 ?
Deci…contra. 😦
Eu una nu pot fi decat pro.
Dincolo de toate argumentele, eu chiar simt un mic-dejun spornic luat. Am un tonus mai bun toata ziua, energie, o dispozitie mai buna.
Lapte cu cereale evit in ultima vreme, de cand un specialist in alimentatie mi-a explicat ca prea multe cereale, fie ele si integrale, nu sunt bune, si nu trebuie consumat zilnic lapte cu cereale… de pilda tulburari ca adhd si depresia apar mai des la persoane care au tipul asta de alimentatie… multe cereale si lapte.
Eu prefer fie ceva dulce, adica… ceva gen desert, nu ideea de dulce… un croissant, prajituri, chec, tarta… (si mie dulcele imi taie pofta de mnacare). Cafeaua e bum! si dupa aia te rupe… doar activeaza adrenalina, si dupa aia organismul e mai obosit ca inainte. Doar carbohidratii chiar iti dau energie si te trezesc (de pilda un mar sau un strugure dpdv al organismul, te trezesc mai bine decat orice cafea). De aia consum si fructe.
Chiar imi fac timp pentru micul dejun… in liceu il cam lasam balta, si aveam tendinte de ingrasare… Cu un mic dejun copios, insemnand mai multe calorii pe zi, ma pastrez la o greutate normala.
Asa ca aleg micul dejun frantuzesc (desi nu l-as refuza nici pe cel indian), cu un mar, un fresh de portocale si o cafea. 😀
Foarte utile consideratiile tale, daca pana la urma m-as hotari sa aleg un mic dejun acesta ar fi…Breakfast at Tiffany’s! 😀 Glumesc, desigur, as opta pentru cel japonez pentru ca mi se pare cel mai usor, sanatos si hranitor. Cel frantuzesc e apetisant, ispititor, dar dulcele mie-mi face rau, ma lesina.
Am zis eu ca nu e dulce dulce…
Adica un croissant poate sa fie si sarat, sunt multe tipuri.
Nu ma refeream la dulciurile alea bomba cu zahar ca si mie alea imi fac rau, mai ales dimineata.
Ci le ceva cu un aluat mai pufos… si asa, eventual, foarte putin zahar.
Eu nu sar peste micul dejun decat daca sunt in intarziere groaznica… Nu pentru ca as tine atat de mult la ce spun ei ca este sanatos, dar pur si simplu pentru ca daca as pleca nemancata de acasa, pe la jumatatea drumului deja ma gandesc ce sa imi cumpar cand cobor din maxi-taxi.
Nu mananc niciodata oua, sunca, de astea dimineata.
De regula aleg dintre compot, fructe, ceai, lapte, crema de branza (imi place cea de la Hochland), cateva masline, iaurt, branza topita… Cat de putin, dar sa fie.
Din cele prezentate in poze, cel frantuzesc ma atrage cel mai tare, mi se pare micul dejun perfect.
Crema de branza e alimentul meu preferat. Cel mai des aleg Almette yogurt sau Philadelphia cu verdeata. Cat despre intrebarea ta de pe celalalt articol, eu estimez in jur de 20. 🙂
Mie mi se intoarce stomacul numai la gandul de-a manca dimineata …. Nu POT pur si simplu sa mananc. Prima gustare o am pe la 12 ,1 indiferent unde sunt! Stiu ca nu-i bine, mi se tot zice sa ma fortez, sa ma invat, been there done that si tot nimic ..
Te inteleg perfect. 😦
Si inca un aspect pe care as dori sa-l comentez cu voi, mancam ca sa traim, nu traim ca sa mancam, asadar, consider ca unui adult ii este suficienta o masa pe zi, atat cat sa se mentina in forma, sanatos, suplu. Vorbesc de oamenii normali, nu de fericitii cu metabolism perfect, cu arderi rapide, care pot manca cat e ziua de lunga fara efecte nedorite. Mai ales in ziua de azi cand nu prea stii ce mananci…
😀 si eu l-as prefera pe cel japonez. E satios, si contine elemente necesare, pt a deschide apetitul si-a stimula digestia. 😉
Fructele inainte de masa, stimuleaza digestia, dupa ajuta si metabolismul.
Si eu am un metabolism bun, in sensul ca pot sa mananc oricat toata ziua si nu se vede nicaieri. 😀
Bine, ca o zi normala la mine implica multa activitate. 😉
Pentru oamenii normali, pentru cei cu metabolism lent e exact cel mai rau lucru cu putinta o singura masa pe zi.
Pentru metabolisme departe de perfectiune se recomanda 5 mese zilnice, dar mici, bineinteles.
Asa iti tii metabolismul pornit si arzi mult. Cu o singura masa pe zi, nu faci decat sa ti-l lenevesti mai tare. Daca-l pui la munca, se face el harnic.
Sunt diete pentru astfel de persoane care au si 12 mese mici pe zi… diete foarte eficiente. Pentru ca practic tin toata ziua metabolismul in priza.
E ca la oameni, daca stai pe scaun toata ziua si te ridici o singura daca, apoi normal ca nu lucreaza organismul. Si de ce lenes era inainte, se face mai lenes. Abia omul care se ridica de mai multe ori lucreaza organismul. Daca o face cu cap.
Ador micul dejun franţuzesc şi de cele mai multe ori reuşesc să iau micul dejun acasă înainte de a pleca spre work.
Când mă grăbesc, iau un sandwich în grabă, dar alteori (când sunt mai leneşă) chiar nu am timp să mănânc acasă, dar mă opresc pe traseu să cumpăr ceva sau cum ajung la birou mănânc ceva.
Şi e f adevărat că în zilele în care nu reuşec să mănânc nimic dimineaţa, nu am o zi la fel de bună…
Nice articol, my dear NICE! :*
Merci, vezi ca ai mai sus un articol de la Dragos. 🙂 L-a scris cu gandul la tine…dupa cum el insusi marturiseste. 🙂
That must be interesting… 10x! :*
Invatatorul
Fericitule, te invidiez. 🙂
DianaEmma
Acele croissanturi sunt si preferatele mele. 🙂 De la ele nu mi se face rau, oricate as manca. 😛
japonez si frantzuzesc…desi nu iau niciodata micul dejun 🙂 decat pe la ora 14-15 😆
Deci…tot contra? 😛
Daca nu tii vreun regim alimentar, micul dejun este un plus pentru organismul tau. Caloriile ingerate atunci se ard pana la sfarsitul zilei, masa de pranz nu va mai fi asa de copioasa si masa de seara poate fi eliminata (mai ai putin si iei micul dejun, mai bine te culci:P).
In concluzie, sunt Pro!
Eu cred ca alimentatia trebuie adaptata nevoilor propriului organism, daca ceva nu-ti prieste, renunta la el, nu trebuie sa faci ceva doar pentru ca asa spun altii sau pentru ca pe ei ii avantajeaza. Si da, este valabil si pentru consumul de carne(a se vedea ovo-lacto-vegetarienii) si pentru micul dejun sau oricare alta masa din zi.
Merci de vizita, te mai astept. 🙂
Pana acum avem 5 opinii pro si 3 contra.
„Imi pastrez perfect echilibrul, gandesc logic” 🙂 🙂 🙂
Asta m-a amuzat cel mai tare!!!! :-))))))))))))
Parerea mea personala este ca e o mare eroare ca masa de dimineata sa fie sarita. Ea nu trebuie sa fie bogata cantitativ, ci consistenta in nutrienti, vitamine, minerale, fibre. Normal ca, dupa o cantitate mare ingurgitata, te ia somnul. Si normal ca organismul ce sa faca saracul, se adapteaza la ce-l supui, dar pe termen lung eu cred ca e o greseala sa consumi numai cafea dimineata. Vezi?, d-aia ai nevoie de machiaj 🙂
Personal, m-am obisnuit cu shake-uri din suc legume / germeni / fructe / macerate sau iaurt combinate cu prafuri de la Herbalife.
Eu cred ca o dieta echilibrata e formata din 3 mese pe zi, iar masa principala sa fie cea de prânz. Asta nu inseamna sa te indopi, fireste, ci inseamna sa aduci organismului nutrientii de care are nevoie. Cred ca e o greseala o singura masa pe zi, completata pe parcursul zilei cu tot felul de „gustari” adiacente (alune, covrigei, ciocolata si tot felul de d-astea).
Sunt pro!
Pai nu ma refeream la ultimii doi ani cand am fost numai deprimata. Eu stiu ca tu m-ai cunoscut doar asa, dar inainte de a intra in lumea blogurilor eram o fata normala, vesela, energica si oarecum echilbrata. Daca acum sunt la pamant, o epava, nu e din vina renuntarii la micul dejun.
Dragos
Consumul de cafea, ca unic aliment dimineta, nu si-a pus deloc amprenta asupra tenului meu. 😀 Oricum, reusita gluma…
Cred ca e o greseala o singura masa pe zi, completata pe parcursul zilei cu tot felul de “gustari” adiacente (alune, covrigei, ciocolata si tot felul de d-astea)
___________________________________
Da, e o greseala, categoric, dar unde am amintit eu de asa ceva? Am scris clar, o masa pe zi, nimic mai mult. 🙂
@ Nice 🙂 🙂 🙂 ba eu cred ca o oarecare contributie o are si renuntarea la micul dejun. Ma rog, fiecare isi face propriul lui program, dar poate un mic dejun consistent te-ar mai intari si spiritual.
Epava….hai sa nu exageram acuma. N-ai naufragiat inca nicaieri…..
Poate nu te-ai prins tu, dar am naufragiat…intr-o lume fara speranta si fara iubire. O lume unde nu mai am prentru ce lupta, unde nimic nu mai conteaza. Dar asta e tema unui alt articol…care probabil nu va fi niciodata scris. 🙂
Micul dejun consistent(ala englezesc cel putin imi provoaca repulsie doar privindu-l) ma deprima si mai mult. 😛
@ Nice, poate ca ar fi cazul sa schimbi ceva in atitudine….eu te inteleg si te-am inteles, dar nu crezi ca e timpul sa depasesti momentul?
Am subliniat ce inteleg prin mic dejun consistent: unul bogat in nutrienti, vitamine si minerale, nu in volum sau in junk-food.
Diana
Suna logic ce spui tu, nu m-am gandit niciodata in felul asta. Cred ca ai dreptate…
@ Nice, sa stii ca si ce spun eu e foarte logic. Bine, nu chiar asa logic precum gândesti tu dupa ce-ti bei cafeaua de dimineata, dar oricum….
Cu siguranta e timpul, dar oare sunt in stare? Sunt suficient de puternica? Imi doresc cu adevarat? Prea multe intrebari, putine raspunsuri. Nu, nu cred ca o sa ma vindec niciodata pe deplin dupa experienta asta. Se spune ca suntem suma experientelor noastre, dar ce te faci atunci cand toate experientele sunt nefericite?
Dragos
De unde-mi gasesc resursele sa merg mai departe? Cum sa mai am incredere in oameni? Cum sa mai iubesc?
Un singur lucru e cert. Iubirea mi-a adus numai nefericire, nu vreau sa mai iubesc niciodata. Sper sa nu mai iubesc…
@ Nice, eu as zice sa incepi intâi si intâi cu un mic dejun hranitor. De acolo iti vei lua resursele. Celulele organismului vor fi mai bine hranite si in felul asta si conexiunile neuronale vor fi mai bine puse la punct. Vei avea mai multa energie fizica pentru a fi mai puternica si mai multa energie spirituala pentru a putea iubi in continuare. Incredere in oameni n-ai cum sa ai. Incredere ai doar in Dumnezeu. Ceilalti platesc cash. Remember? 🙂
Cu siguranta ca dupa aia viata ti se va parea mai frumoasa.
Esti un prieten minunat, iti multumesc pentru ca ai fost mereu alaturi de mine. 🙂
Precum spunea si Dragos, cash-ul e reprezentativ pentru lumea moderna, din zilele noastre.
Stiti vorba aceea:”Spune-mi cu cine te insotesti sa-ti spun cine esti?” asa e si cu micul dejun.
Spune-mi ce mananci sa-ti spun cine esti! 😉
Sunt, cred ca aproximativ 3 feluri de mancare pe care nu le agreez (din bucataria mediteraneana!) restul astept sa le incerc…
Invatatorul
Nu prea stiu mare lucru despre bucataria mediteraneana. Poate doar ca au o gramada de mirodenii, condimente. A!, am incercat de curand paella cu fructe de mare si mi-a placut enorm. Sunt curioasa totusi sa aflu de ce-o lauzi tu atat de mult. Da-mi te rog trei exemple de feluri de mancare pe care iti place sa le gatesti de acolo.
Ai incercat vreodata sushi? Tocmai o ma uitam dupa ea pe internet si arata divin.
@Nice: Draga, bucataria mediteraneana, inseamna, toate bucatariile din Europa. 😛
3 exemple: Tortilla, Pastele si tochitura moldoveneasca. 🙂 Acestea 3 mi-au venit acum in minte…
Lista poate continua. 😉
:))) Aha, sunt convinsa ca putem include aici chiar si bucataria islandeza sau finlandeza. 😛
Tortilla, adica un fel de omleta facuta din cartofi? Am pus si eu in articol o poza cu tortilla, arata delicios, as vrea s-o incerc, poate o sa am ocazia in Spania.
Corect.
Nu e chiar omleta. Daca o sa ai ocazia sa gusti in Spania e bine. De la ei e luata reteta, adaptata la specificul personal. 😉 😛
Bag de seama ca esti o gurmanda? :)) sau mi se pare?
PS: nu am mancat sushi, desi prepar, oarecum, frecvent retete din bucataria asiatica… Imi plac chiflele si taieteii din orez ;). Aparent fara gust, dar satioase si pline de calorii 😛
Taieteii din orez? Hai ma, exista asa ceva? Normal ca-ti plac, metabolismul tau fantastic iti permite orice, oricat si indiferent de ora. 😦
Esti bucatar? 😀
Da. Cu diploma.
Adica nu profesez decat in timpul liber, pentru mine, la mine acasa, sau pentru cei care doresc…la cerere(doar daca-mi sunt simpatici si ma lasa in pace in bucatarie.:D ). 🙂
Invatatorul
Zic si eu, curaj sa incerc nu prea am, ma rezum tot la mancarurile noastre traditionale romanesti(dar nu te gandi la sarmale, carnati, piftie, mici etc, optez mai mult pentru pui, salate si crema de branza). Ma rezumam pana acum, ca intentionez sa schimb ceva, sa fiu mai deschisa, sa-mi largesc putin orizonturile culinare, sa incerc si mancaruri mai exotice.
PS: prima piesa, de la ultimul post scris de mine ti-o dedic. 😉
Nu cred ca ti-a displacut 😀 😛
Nu mi-a displacut, dimpotriva. Merci mult. >:D<
:->
Acum pot să mă umflu …în baloane și sa spun ca ne-am sărutat? =)) 😛
Silly me…. 😛
Voiam să zic doar: Cu plăcere! 😉
Invatatorul
Poti spune orice, e un blog liber. 😛 One day poate o sa gasesc si eu o melodie care sa ti se potriveasca. 🙂
😛 Mai degrabă cauți o femeie …
În materie de muzică sunt mai ușor de mulțumit! :)))
:))) E bine ca tu tot mai cauti. Eu am renuntat definitiv. 😦
La femei? :)))))
Sau cum?
:))) Sa stii ca n-ar fi o idee rea o reprofilare in domeniu. Poate asa o sa am mai mult noroc. De barbati m-am lecuit pe veci. 😛
De ce te-ai lecuit?
Iti aduc aminte de tine sau doar nu reusesc sa scoata in evidenta ce-i mai rau la tine? 🙂 😛
Nu cautam nimic, dar daca alternativa e reprofilarea, cred ca raman cu cautarea… :)))) 😆
Gazdelor acestui bloc 🙂
V-ati propus sa scrieti articol nou la fiecare 26 ore?
Am o sugestie, prin care sa stiu si eu care e la zi, si anume ori sa postati la sfarsitul articolului link-ul urmatorului ori sus sa faceti trimitere la precedentul/succesorul articol
Multumesc, stiu ca nu se poate… 🙂
Nici eu nu pot sa ma mananc de dimineatza…cunosc persoane care isi pun cereale in castron de cum se ridica din pat! Doamne, mie imi ia cel putzin 20 de minute ca sa reusesc sa deschid bine ochii, dar apoi frigiderul…
De obicei ma trezesc undeva pe la 6 ( in timpul saptamanii) si mananc mereu pe la 8 jumate. De-abia atunci incepe sa-mi planga stomacul de foame si trebuie sa-l potolesc 😆 si atunci mananc un simplu sandwich, deci asta cred ca e micul-dejun pentru mine..plus ceaiul/sucul/cafeaua de langa…
In week-end treaba se schimba: iau micul-dejun in mod evident dupa ora 10, dupa ce stau o ora intreaga cu cana de cafea in fatza si mananc ce am pofta. Cateodata vreau ceva dulce, cateodata am pofta de ceva sarat… N-am tabieturi in ceea ce priveste mancarea in general, dar pentru maine dimineatza mi-ai cam facut pofta de fructe :”>
Hai sa-ti spun un secret, aveam imaginea aia cu fructele(prima) si am construit articolasul pe baza ei. Mie asa imi vin ideile, uitandu-ma la poze. 😦 🙂
Iar dintre toate fructele alea fantastice, ciresele si strugurii sunt cel mai pe gustul meu. Mai ales vizual…
Nu stiu de ce, dar mereu in mai mi se face pofta de struguri 😆 si ii mananc cu capshuni si frisca 8-> imi pare rau ca de obicei pap salata asta singurica si niciodata nu am o companie masculina placuta langa mine ca sa impartim mancarica :-<
Chocolate
Ai grija ce-ti doresti… 😉
@ Chocolate Follie, poate ca e de vina compozitia salatei pentru lipsa de companie masculina….n-ar fi rau sa schimbi reteta.
Scuze ca intervin, dar barbatii ce salate prefera? De varza, de cruditati, de vinete, cu telina, asortata, sau de ceapa coapta?
Eu am observat ca la majoritatea barbatilor nu le plac salatele strict de cruditati… fructe sau legume…
Dar cand le pui in fata o salata cu pui, sau chiar una Cobb, nu prea refuza.
@ Nice, n-ai nicio scuza 🙂 ; personal prefer salata de legume, acrita cu suc de lamâie si de preferinta sa contina si un ou – doua. A!, si 11 masline. Laptuca, rosii, ceapa, castravete. Asta e preferata mea. Nu mai vorbesc de salatele de germeni, ca sa nu par prea ciudat. Desi n-o sa regrete nimeni o salata de oua si germeni de floarea soarelui 🙂
Salata de vinete de asemenea este foarte buna, dar nu poate fi mâncata decât seara. Telina are si ea intrebuintarile ei…hmmmm….
Nu suport salata de fructe. Parerea mea!
Abia acum spui ca nu-ti place salata de fructe? Mai bine o uitam pe ea si dadeam tortul tiramisu de inghetata… 😦 😛
Ups!, am uitat si de un pic de telemea…..
Nobile gusturi… 😛
@ Nice, din struguri se face vin si din prune se face palinca – asta e modul corect de a folosi un fruct, nu in salate 🙂
A!, am uitat sa precizez ca telemeaua de bivolita e cea mai buna. Merge si de capra. Desi cea mai utilizata e cea de vaca. Desi tu te gândesti la cea de oaie mai mult ca sigur 🙂
Mie imi place cea de capra. 😦 Uneori pana si supozitiile tale pot fi eronate. 😛
@ Nice, pai nu era vorba de cea care-ti place, ci de cea la care te duce gândul 🙂